Konsten att tapetsera möbler

Bilderna tillhör Charlotta Lundin, möbeltapetserare som här tillverkat en fåtölj med mitt mönster Budgies och en Schäslong av mönstret ”Catsy”. Klicka på bilderna för att se i full storlek.

Det roligaste med att vara mönsterdesigner är dels själva skapandet, dels att att få se vart mina mönster hamnar. Och apropå det…

För några veckor sedan vann möbeltapetseraren Charlotta Lundin pris på Nyköpings Bomässa, där det anordnades en tävling med fokus på återbruk.

 – Tävlingen handlade om återbruk och mitt bidrag bestod av en soffa som jag gjort om till en schäslong, och som jag sedan klädde med tyget Catzy berättar Charlotta Lundin.

 – Jag gillar att väcka liv i gamla trötta möbler. Jag återanvänder så mycket som möjligt av stoppningsmaterial och jag skulle aldrig slänga en möbel. Därför kommer många till mig och lämnar möbler i stället för att slänga på tippen. Allt tas tillvara. Små tygbitar som blir över lämnar jag till skolor eller förskolor så de kan användas till skapande.

”Mönstrat och andra färger kommer” 

Charlotta säger att hon alltid har varit intresserad av inredning och hantverksarbete och att hon genom sitt arbete som möbeltapetserare kan ge uttryck för det.

Nya tyger och mönster att klä sina möbler med hittar hon till viss del på olika mässor.

 Jag har gått mycket på mässor och det var på Möbelmässan i Stockholm som jag hittade tyger från Nadja Wedin design, och jag blev direkt stormförtjust. Jag blir glad av mönstren, de är lite udda och sticker ut.

 När jag klär möbler går jag mycket efter min personliga stil, säger Charlotta. Men tyvärr är det inte alla som vågar klä om en hel soffa i starka färger eller kraftiga mönster. Många vill ha grått, beige eller svart, men mönstrat och andra färger kommer mer och mer.

Vill du se mer av de vackra möblerna som Charlotta tillverkar? Följ hennes InstagramFacebook – eller besök hennes webbsida Ateljé Charlotta.

”Ingen möbel är den andra lik”

Charlotta berättar att hon har fått sin utbildning på olika folkhögskolekurser.

– Sedan har jag inte varit rädd för att ge mig på möbler jag inte tidigare stött på. Mycket handlar om att vara envis och hitta olika lösningar. Så det är ett spännande jobb i och med att ingen möbel är den andra lik.

Det här med att själv klä om möbler kan kännas lite skrämmande om man aldrig gjort det förut. Men man behöver ju inte börja med värsta soffan. En pall eller en stol kan vara lagom att börja med innan man ger sig på större möbler. Hemma hos oss har vi klätt sitsen på våra matstolar med några av mina svartvita tyger. Stolarna var vanliga ikeastolar i ek som hade sett sina bästa dagar. Men i stället för att slänga dem och köpa nya målade vi dem vita och häftade dit nytt tyg ovanpå det gamla. Eftersom sitsen inte var så stor så fick vi ut tre bitar på bredden på tyget som är 147 cm brett. Så till sex stolar gick det bara åt en meter tyg.

Matsalsstolar Nadja Wedin Design

Här om dagen fick jag hem fyra färgprover av en framtida tapet av ett ”gammalt” mönster – Wagtails Spring. En av anledningarna till varför jag tagit fram mönstret som tapet är på grund av efterfrågan, vilket såklart är superkul! 

Färgerna är inte helt bestämda ännu, men jag tror att tapeten kommer finnas i fyra olika färger. I videon ser man också hur tapeterna skiftar från mörkt till ljust, det gör också att bakgrunden blir mer levande. 

Responsen när jag lade ut filmen ovan på Facebook och Instagram tidigare i veckan har varit över förväntan! Tapeterna kommer bli klara inom kort och sen finnas tillgängliga på Photowall. Håll utkik på min Facebook och Instagram eller här på hemsidan för mer information framöver. 

Mina tapeter hos Photowall

Hos Photowall finns i dagsläget 38 av mina motiv som tapet. Klicka på knappen nedan eller på bilden bredvid för att se hela sortimentet av tapeter. 


Vissa kallar det skräpfåglar, fåglar som pilfinkar, gråsparvar eller duvor – och det är utgångspunkten i mönstret ”Ivy”. Jag tycker dom är underskattade, och i det här mönstret placerar jag stadsfåglarna i en annan miljö. I stället för att de befinner sig på ett vanligt torg så placeras dom nu i en mer exotisk miljö, med palmer och en känsla av medelhav.

Det första jag började med på ”Ivy” var duvan, den satt jag och ritade för ungefär exakt ett år sedan, i montern på Möbelmässan, mest bara för att ha något att göra och lite för att visa besökarna hur jag arbetar. Det är så många som tror att man gör allting i datorn, och de blir uppriktigt förvånad när de ser att jag bara tecknar med vanliga pennor. Inspirationen till blommorna fick jag från julrosor faktiskt, även om dom inte alls ser ut som man tänker sig julrosor. Efter duvan och blommorna kom allt eftersom.

Jag tycker om det här mönstret för att det innebär något nytt i min kollektion. ”Ivy” är lite lugnare och ett mer nedtonat mönster än många av mina andra – och det var exakt så jag ville ha det. Ivy finns  med fyra bakgrundsfärger: grått, grönt, offwhite och rosa, och min personliga favorit är den gröna.

Just nu erbjuder jag 20% rabatt på alla produkter med mönstret ”Ivy” med rabattkoden ”Ivy2019”. Rabatten är giltig till och med 24/3. Klicka på bilden nedan för att komma till erbjudandet.

Min monter från Möbelmässan

Nu har möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, dragit igång och nu på lördag, 9/2, är mässan helt öppen för allmänheten! 

Kanske vill du ha inspiration till någon förändring hemma? Jag hörde att det är cirka 700 företag på plats som ställer ut, så nya inredningstips råder det knappast brist på. 

Om ni väl kommer dit så får ni gärna också komma förbi min monter. Mig hittar ni i monter BG19, gången mellan A- och B-hallen. Öppettiden under lödagen är 10-17. 

Vill ni se vilka andra som ställer ut kan du klicka här.

Några mönster jag visar upp på mässan

Flores

I webshopen kan du se samtliga produkter jag har av mönstret "Flores". Brickor, kuddöverdrag, glasunderlägg, tyger m.m.

Klorofyll

I webshopen kan du se samtliga produkter jag har av mönstret "Klorofyll". Brickor, kuddöverdrag, glasunderlägg, tyger m.m.

Budgies

I webshopen kan du se samtliga produkter jag har av mönstret "Budgies". Brickor, kuddöverdrag, glasunderlägg, tyger m.m.

Original av "House Sparrow"

Jag tittar och lyssnar på Musikhjälpen varje år, det håller mig ofta sällskap när jag sitter och jobbar under natten. Och det känns lika tomt varje år när programledarna kliver ut ur buren och man får vänta ett helt år till nästa gång.

Men nu är i alla fall min auktion till årets Musikhjälpen avslutad. Till sist lyckades mitt original ”House Sparrow” samla in 2761 kronor. Och det känns väldigt fint att kunna få bidra till årets insamling.

”House Sparrow” är en teckning jag skapade runt 2013-2014. Det var den som gav mig inspiration till min första kollektion jag gjorde för Hemtex.


Från måndagen den 17 december så kommer jag ha en julbutik fram till den 9 januari. Adressen är Hornsgatan 32, Södermalm i Stockholm.

Jag skulle uppskatta supermycket om så många som möjligt av er kommer förbi och säger hej. Alla varor kommer säljas till rabatterade priser (perfekta julklappar). Annars är det välkommet att komma förbi, prata lite och få i sig lite glögg.

Bland sortimentet så kommer det finnas allt från kuddöverdrag, brickor, bordstabletter och mycket mer. Allt till ett speciellt julerbjudande. Spana in webbshoppen för att se efter vad du är sugen på.

Exklusivt för min julbutik är att jag även kommer sälja ut stuvbitar av tyger, bland annat.

Adress:

Hornsgatan 32, Södermalm, Stockholm

Närmaste hållplats: Slussen

Öppettider:

17 december: 14-19 

18-22 december: 11-19 

23 december: 12-18 

24-25 december (julafton & juldagen): Stängt

26 december: 12-18 

27-29 december: 11-18 

30 december: 12-18 

31 december, 1 januari (nyårsafton & nyårsdagen): Stängt

2-5 januari: 11-18 

6 januari: 12-18

7-9 januari: 11-18


Ibland blir det inte som man tänkt sig. Vi hade planerat en långresa till USA den här sommaren tillsammans med en annan familj. Jag både såg fram emot resan och våndades lite.  Det kan vara lite jobbigt att resa när man har en sjukdom som jag har, som kommer och går i oregelbundna skov. Får jag ett skov kan jag tvingas vara mer eller mindre overksam i allt från en vecka till en månad, för då orkar jag ingenting. Det är som att ha en kraftig influensa i kroppen, och det värker överallt, och det skulle inte funka så bra med de planer vi hade. Samtidigt har jag länge drömt om att få uppleva USA. Landet som jag kan spy galla över och ändå vara fascinerad av. Och de naturreservat vi tänkt besöka skulle vara välbehövlig inspiration för min kreativitet tänkte jag. Continue reading →


Det här med eget företag var egentligen inget som har intresserat mig någonsin, jag har aldrig drömt om någon slags karriär eller att vara sin egen. Men eftersom jag skadade mig så illa i mitt försök att bli hurtig skridskoåkare och inte hade möjlighet att ta ett ”vanligt jobb” på grund av lååång rehab, så valde vi att 2012 registrera en enskild firma i mitt namn. Så blev jag min egen chef. Continue reading →


Det här med åldern

”Ålder är bara en siffra på ett papper”

” man är inte äldre än man gör sig”

”50 är det nya 30”

Ja det är sånt man säger och hör när man blivit 50+, och det är ju både sanningar och lögner på samma gång, för åldern är inte bara något som står i mitt pass, det är rena rama sanningen, och man kan visst vara äldre än man gör sig! Continue reading →


Stress och sociala medier

Nu kommer lite funderingar på det här med stress gällande sociala medier som jag både älskar och hatar. Jag har två Facebook-konton. Min privata Facebook skrollar jag numera mest igenom då och då. Förr gick jag igenom alla inlägg som vänner och familj gjorde, men nu märker jag att allt färre använder sina konton till att faktiskt dela med sig av sitt liv och tankar. Det är mest att det delas artiklar och andras inlägg, och det kan ju vara intressanta saker. Men också sånt som man absolut inte vill ha i sitt flöde. Continue reading →