Konsten att tapetsera möbler

Bilderna tillhör Charlotta Lundin, möbeltapetserare som här tillverkat en fåtölj med mitt mönster Budgies och en Schäslong av mönstret “Catsy”. Klicka på bilderna för att se i full storlek.

Det roligaste med att vara mönsterdesigner är dels själva skapandet, dels att att få se vart mina mönster hamnar. Och apropå det…

För några veckor sedan vann möbeltapetseraren Charlotta Lundin pris på Nyköpings Bomässa, där det anordnades en tävling med fokus på återbruk.

 – Tävlingen handlade om återbruk och mitt bidrag bestod av en soffa som jag gjort om till en schäslong, och som jag sedan klädde med tyget Catzy berättar Charlotta Lundin.

 – Jag gillar att väcka liv i gamla trötta möbler. Jag återanvänder så mycket som möjligt av stoppningsmaterial och jag skulle aldrig slänga en möbel. Därför kommer många till mig och lämnar möbler i stället för att slänga på tippen. Allt tas tillvara. Små tygbitar som blir över lämnar jag till skolor eller förskolor så de kan användas till skapande.

“Mönstrat och andra färger kommer” 

Charlotta säger att hon alltid har varit intresserad av inredning och hantverksarbete och att hon genom sitt arbete som möbeltapetserare kan ge uttryck för det.

Nya tyger och mönster att klä sina möbler med hittar hon till viss del på olika mässor.

 Jag har gått mycket på mässor och det var på Möbelmässan i Stockholm som jag hittade tyger från Nadja Wedin design, och jag blev direkt stormförtjust. Jag blir glad av mönstren, de är lite udda och sticker ut.

 När jag klär möbler går jag mycket efter min personliga stil, säger Charlotta. Men tyvärr är det inte alla som vågar klä om en hel soffa i starka färger eller kraftiga mönster. Många vill ha grått, beige eller svart, men mönstrat och andra färger kommer mer och mer.

Vill du se mer av de vackra möblerna som Charlotta tillverkar? Följ hennes InstagramFacebook – eller besök hennes webbsida Ateljé Charlotta.

“Ingen möbel är den andra lik”

Charlotta berättar att hon har fått sin utbildning på olika folkhögskolekurser.

– Sedan har jag inte varit rädd för att ge mig på möbler jag inte tidigare stött på. Mycket handlar om att vara envis och hitta olika lösningar. Så det är ett spännande jobb i och med att ingen möbel är den andra lik.

Det här med att själv klä om möbler kan kännas lite skrämmande om man aldrig gjort det förut. Men man behöver ju inte börja med värsta soffan. En pall eller en stol kan vara lagom att börja med innan man ger sig på större möbler. Hemma hos oss har vi klätt sitsen på våra matstolar med några av mina svartvita tyger. Stolarna var vanliga ikeastolar i ek som hade sett sina bästa dagar. Men i stället för att slänga dem och köpa nya målade vi dem vita och häftade dit nytt tyg ovanpå det gamla. Eftersom sitsen inte var så stor så fick vi ut tre bitar på bredden på tyget som är 147 cm brett. Så till sex stolar gick det bara åt en meter tyg.

Matsalsstolar Nadja Wedin Design
Share this post

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *